تجهیزات آزمایشگاهی_ تجهیزات بیوتکنولوژی_ سانتریفیوژ آزمایشگاهی (Laboratory Centrifugr)
فروشگاه سانتریفیوژ
سانتریفیوژها، دسته ای از تجهیزات آزمایشگاهی با محوری مرکزی و ثابت بوده که میتوان شیئ و یا مواد را به دور این محور ثابت چرخاند (center در واقع به همین محور مرکزی اشاره دارد و fuge، از دو کلمه feeling و see تشکیل شده است ). در اصل، این دسته از دستگاه ها دارای موتورهایی قوی برای چرخش در دورهای زیاد هستند. سانتریفیوژها با اصل رسوب گذاری کار می کنند، بدین معنی که شتاب مایل به مرکز، منجر به ایجاد مواد متراکم تر و ذراتی می شود که در جهت شعاعی در حال چرخشند. در همین زمان، موادی که تراکم کمتر دارند، به سمت مرکز رانده می شوند. در سانتریفیوژهای آزمایشگاهی، که از لوله های آزمایشگاهی استفاده می کنند، شتاب شعاعی منجر به نشت ذرات متراکم تر در کف لوله می شوند، در حالی که مواد با تراکم کمتر، به بالای لوله حرکت می کنند
سه دسته از سانتریفیوژها و با کاربردهای گوناگون طراحی شده است. سانتریفیوژهای با مقیاس صنعتی عمدتا در فرایندهای دفعی و تولیدی مورد استفاده قرار میگیرد تا ذرات جامد معلق رسوب کنند و یا مایعات مخلوط ناشدنی از یکدیگر جدا شوند. مثال مشهوری از سانتریفیوژها مربوط به جدا کردن خامه از لبنیات می شود. سانتریفیوژهای با سرعت بالا، و التراسانتریفیوژها قادرند تا شتاب بسیار بالایی را ایجاد کنند که قادر خواهند بود ذرات ریزی در مقیاس نانو و مولکول های با جرم های متفاوت را از همدیگر جدا کنند.
سانتریفیوژهای بزرگ برای شبیه سازی محیط های دارای جاذبه زیاد و یا شتاب بالا مورد استفاده قرار میگیرند. مثالی که در این مورد می توان زد، مربوط می شود به آموزش ها و تست های خلبانی که جاذبه بالا را به کمک این سانتریفیوژها شبیه سازی می کنند.
دسته دیگری از سانتریفیوژها، سانتریفیوژهای گازی هستند که برای جدا سازی ایزوتوپ ها مورد استفاده قرار می گیرند، مانند غنی کردن سوخت های هسته ای برای ایزوتوپ های فسیلی. سانتریفیوژهای در مقیاس متوسط در ماشین های لباسشویی و در تعدادی از استخرهای شنا برای فشردن آب و خارج سازی آب مورد استفاده قرار می گیرند
تاریخچه ایجاد سانتریفیوژها
مهندس نظامی انگلیسی به نام بنجامین رابینز (Benjamin Robins) که در سال های 1707 تا 1751 می زیست، دستگاهی ابداع کرد که دارای بازوی چرخشی بود و برای تشخیص کشش مورد استفاده قرار می گرفت.
در سال 1864، آنتونین پرانتل (Antonin Prandtl)، ایده ای را برای سانتریفیوژهای لبنیات و برای جدا سازی خامه از شیر ایجاد کرد. این ایده به واسطه برادر این فرد پیگیری شد که الکساندر پراندتل نام داشت و موجب پیشرفت هایی در طراحی دستگاه ساخته شده توسط برادرش ایفا کرد تا اینکه در نهایت این دستگاه قادر بود چربی کره را استخراج کند.
انواع سانتریفیوژها
سانتریفیوژها، دستگاه هایی با قدرت چرخش بالا هستند که از نیروهای مرکزی برای چرخش محتویات استفاده می کنند. انواع مختلفی از سانتریفیوژها ساخته شده است که میتواند آنها را به واسطه نوع استفاده و یا طراحی روتور (موتور چرخاننده) تقسیم بندی کرد:
انواع سانتریفیوژها بر اساس موتور چرخاننده (روتر)
1. سانتریفیوژها یی با محور ثابت زاویه ای که ظروف محتوی نمونه با یک زاویه ایی نسبت به محور مرکزی قرار می گیرند.
2. سانتریفیوژهایی با بخش تکان خورنده که در مقابل با سانتریفیوژهای با محور ثابت قرار میگیرند. در این دسته از سانتریفیوژها، لولایی وجود دارد که ظروف نمونه به موتور چرخشی مرکزی متصل می شوند. این موضوع منجر به تکان خوردن همگی نمونه ها به سمت بیرون باشد، در حالی که سانتریفیوژهای لوله ای پیوسته که دارای لوله های نمونه جداگانه نیستند و برای استفاده در حجم های بالا مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع سانتریفیوژها بر اساس موارد استفاده
1. سانتریفیوژهای آزمایشگاهی که دستگاه هایی با اهداف عمومی محسوب می شوند و خود اینها دارای انواع مختلفی هستند که دارای قابلیت ها و توانایی های مشخص و جداگانه و در عین حال، هم پوشان با هم هستند. این دسته از سانتریفیوژهای آزمایشگاهی را می توان به انواع سانترفیوژهای کلینیکی، سانتریفیوژهای با سرعت بسیار بالا و التراسانتریفیوژهای preparative تقسیم کرد.
2. التراسانتریفیوژهای آنالیتیک که برای انجام آنالیزهای رسوبی ماکرومولکول ها با استفاده از اصول تئودور سوئدبرگ (Theodor Svedberg) انجام می پذیرد.
3. سانتریفیوژهای هماتوکریت که برای اندازه گیری درصد حجمی سلول های قرمز خون در کل حجم خونی مورد استفاده قرار می گیرند.
4. سانتریفیوژهای گازی که شامل سانتریفیوژهای زیپ تایپ بوده و برای جداسازی ایزوتوپ ها در فاز گازی مورد استفاده قرار می گیرند.
5. سانتریفیوژهای صنعتی به گونه ای دیگر و بر اساس جداسازی چگالی های بالا از چگالی های پایین تقسیم بندی می شوند:
سانتریفیوژهای اسکرین (screen centrifuge)، شتاب های مرکزی اجازه عبور مایعات از پرده و یا اسکرین را می دهد، و مواد جامد قادر نخواهند بود از آن عبور کنند، چرا که از لحاظ دانه بندی بزرگ تر از پرده و یا اسکرین هستند و شامل موارد زیر می شوند
سانتریفیوژهای اسکرین screen/scroll centrifuge
سانتریفیوژهای فشاری Pusher centrifuge
سانتریفیوژهای Peeler centrifuge
سانتریفیوژهای Decanter centrifuge
برای مایعات پیوسته دو نوع سانتریفیوژ وجود دارد
سانتریفیوژهای کاسه جامد (solid bowl centrifuge)
سانتریفیوژهای صفحه کانونی (Conical centrifuge)
انواع سانتریفیوژ آزمایشگاهی ارائه شده در شرکت ویتا طب کوشا:
برای اطلاع از انواع سانتریفیوژهای ارائه شده در شرکت ویتا طب کوشا به بخش فروشگاه سانتریفیوژها، مراجعه کنید.
برای اطلاعات بیشتر به صفحه اصلی ویتاطب کوشا مراجعه کنید