همه چیز درباره تجهیزات آزمایشگاه رنگ و رزین و چسب


آخرین ویرایش: 1395/6/10 ساعت 14

اطمینان از صحت و سلامت رنگ و پوشش قبل از اعمال و انطباق آن با مشخصات فنی مورد نیاز جهت رنگ آمیزی تجهیزات و تاسیسات از اهمیت بسزایی به ویژه در کیفیت رنگ نهایی برخوردار می باشد. معضلات خوردگی و هزینه های سرسام آور کنترل آن در تاسیسات صنعتی سالانه مبالغ هنگفتی را به خود اختصاص می دهد. سیستم های پوششی مناسب علاوه بر ضرورت فنی و سهولت کاربرد آن، غالبا از نظر اقتصادی می تواند در کاهش این هزینه ها نقش بسیار موثری داشته باشد. غالبا پوشش در تاسیسات و صنایع از دو جنبه تزیینی و مقاومت خوردگی مورد توجه قرار می گیرد. در ادامه به معرفی تعدادی از تجهیزات و روش کاربرد آنها می پردازیم.

1- گریندومتر - تست دانه بندی
2- کراس کات - تست چسبندگی رنگ
3- فوردکاپ – تست ویسکوزیته جنبشی
4- سختی سنج پاندولی
5- سختی سنج مدادی - سختی سنج قلمی - سختی سنج خراشی
6- ضخامت سنج رنگ

گریندومتر - تست دانه بندی

دانه بندی رنگ نشان دهنده میزان آسیاب شدن ذرات پیگمان است. غالبا دانه بندی بر کیفیت رنگ تاثیرگذار است و رنگ در یک دانه بندی بهینه نتیجه خوبی می دهد. البته به طور معمول میزان دانه بندی به تنهایی دلیلی بر رد یا قبولی رنگ نمی باشد.

دانه بندی رنگ را با استفاده از استاندارد ASTM D1210 با ابزاری به نام گریندومتر تعیین می کنند. این ابزار دارای یک یا دو شیار با عمق متغیر خطی در طول ابزار است. با پخش کردن یا گستردن رنگ درون شیار توسط تیغه مخصوص و با گرفتن ابزار با زاویه مناسب نسبت به منبع نور و چشم مشاهده گر، میزان دانه بندی رنگ تعیین می گردد.
گریندومترgrindometer

کراس کات - تست چسبندگی رنگ

تعیین میزان چسبندگی فیلم خشک به پایه فلزی و یا لایه ماقبل در سیستم پوششی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چسبندگی در واقع معیاری جهت تعیین مقاومت پوشش در برابر جدا شدن از سطح با اعمال نیروی عمودی در زاستاس تفکیک پوشش از سطح است. از عوامل موثر در چسبندگی می توان به آماده سازی سطح ، نوع رزین و مقدار آن در لایه پوشش ، میزان شبکه ای شدن رزین در پخت کامل و غیره نام برد. برای تست چسبندگی رنگ و پوشش از ابزاری به نام کراس کات استفاده می شود. این ابزار جهت انجام تست چسبندگی پوشش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
کراس کات- cross cutter
 

فوردکاپ – تست ویسکوزیته جنبشی

جام ویسکوزیته یک ابزار اندازه گیری گرانروی ساده است که می توان زمان عبور حجم معلوم از سیال مورد آزمایش از انتهای جام را به دست آورد و براساس این زمان ویسکوزیته مایع را تعیین کرد.
فوردکاپ-تست ویسکوزیته جنبشی

سختی سنج پاندولی

از این دستگاه برای سنجش سختی یک لایه پوشش  و یا سیستم جند لایه ای رنگ – جلا استفاده می شود.  این آزمایش بر اساس حرکت دو ساچمه فلزی که به انتهای پاندول متصل هستند و روی پوشش حرکت نوسانی دارند کار می کند. با توجه به این که ساچمه ها فلزی و سخت هستند، هر چه پوشش سخت تر باشد اصطکاک کمتر می شود و زمان نوسان طولانی تر می گردد.
سختی پاندولی به دو روش انجام می گیرد: روش پرسوز persoz و روش کونیگ Koenig . در روش پرسوز persoz ، زمان را برای دامنه نوسانی که از زاویه 12 درجه به 4 درجه کاهش می یابد اندازه گیری می کنند. در روش کونیگ Koenig ، زمان را برای کاهش از زاویه 6 درجه به 3 درجه اندازه گیری می کنند.
سختی سنج-hardness tester

سختی سنج مدادی - سختی سنج قلمی - سختی سنج خراشی

سختی سنج خراشی یا مدادی ابزاری جیبی و با کاربری بسیار ساده برای تست سختی و مقاومت به خراش فیلم رنگ است. در صنعت رنگ و پوشش، سختی به معنای ظرفیت مقاومت سطح رنگ شده در برابر خراش، صدمه یا سوراخ شدگی است. برای بیان اندازه سختی مدادی ، از مقیاسی استفاده می کنیم که دامنه ای از 6B ، سختی کمتر، تا 9H ، سخت ترین، دارد.
به طور معمول، فیلم های پلی استر و پلی کربنات بسته به اینکه پوشش دار یا بدون پوشش باشند در دامنه سختی B تا 4H قرار می گیرند. مقدار گزارش شده سخت ترین مدادی است که نمی تواند روی سطح پوشش خراش یا زدگی ایجاد کند.

ضخامت سنج رنگ

ضخامت سنج فیلم خشک رنگ
دستگاه ضخامت سنج پوشش برای اندازه گیری ضخامت فیلم خشک استفاده می شود. می توان گفت ضخامت فیلم خشک به دلیل تاثیر آن روی فرآیند پوشش کاری، کیفیت و قیمت مهم ترین معیار اندازه گیری در صنعت رنگ و پوشش به شمار می رود. اندازه گیری ضخامت فیلم خشک می تواند برای ارزیابی طول عمر پوشش، ظاهر و عملکرد محصول مورد استفاده قرار گیرد و ما را از تطابق محصول با استانداردهای بین المللی مطمئن سازد.
ضخامت سنج را می توان برای انواع سطوح فلزی (فولاد (استیل)، آهن ، فلزات غیر آهنی) به کار برد. به همین دلیل ضخامت سنج را می توان هر جایی که فرایند آبکاری در جریان باشد به کار برد. ضخامت سنج خصوصا برای کنترل کیفیت در آندایز کردن ، گالوانیزه کردن ، آبکاری و اعمال پوشش روی استفاده می شود. همچنین ضخامت سنج ابزار بسیار مناسبی برای سنجش ضخامت رنگ بدنه اتومبیل است.
ضخامت سنج رنگ

شما می توانید جهت گسب اطلاعات بیشتر به صفحه اصلی مراجعه فرمایید. 

توسط : admin | تاریخ : 1395/05/31 | نظرات