میکروپیپت_سمپلر (Micropipette_ Sampler)|خرید-فروش-قیمت

میکروپیپت کپ، اپندورف
 
تجهیزات بیوتکنولوژی_ میکروپیپت_سمپلر (Micropipette_ Sampler)

سمپلر یا میکروپیپتها ابزاری ازمایشگاهی برای برداشتن حجم مشخصی از نمونه های مایع در آزمایشگاه هستند. میکروپیپت ها، نسل های پیشرفته و امروزی تر پیپت ها محسوب می شوند. در این مقاله ابتدا تلاش شده است، در زمینه پیپت ها و سپس میکروپیپت ها اطلاعات مناسبی ارائه شود:
پیپت (Pipette)
پیپت ها ابزارهای متداول آزمایشگاهی هستند که برای انتقال حجم های مایعات در آزمایشگاه های پزشکی، زیست_ شناسی، شیمی و حتی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. پیپت ها برای اهداف مختلف طراحی می شوند و در نتیجه می توانند حجم های مختلفی از مواد را جابجا کنند، به طوری که انواعی از پیپت های شیشه ای تا پیپت های الکترونیکی به وجود آمده اند. انواع زیادی از پیپت ها به واسطه ایجاد وکیوم (خلا نسبی) در بالای اتاقک نگهدارنده مایع کار می کنند و به طور انتخابی فرد تصمیم می گیرد که با خالی کردن چه مقدار از فضای خلا، چه میزان از مایع مورد نظر را خالی و یا پر کند. دقت اندازه گیری به میزان زیادی وابسته به استایل دستگاه دارد.
سمپلر
تاریخچه پیپت ها تا میکروپیپت ها
اولین پیپت های ساده از جنس شیشه بودند، و به آنها پیپت پاستور گفته می شد. پیپت های بزرگ نیز از جنس شیشه ساخته شدند. اما اندکی بعد، دسته دیگری از پیپت ها که از جنس پلاستیک بودند، روانه بازار شدند. این دسته از پیپت ها از آن جهت طراحی شده بودند که برای انتقال و جابجایی مایعاتی مورد استفاده قرار بگیرند که اندازه گیری دقیق در آن ها مورد نیاز نبود. در این دسته از پیپت های پلاستیکی، به علت خاصیت ارتجاعی پلاستیک، با فشار وارد شده در بدنه پلاستیکی پیپت و ایجاد خلا، مایعات جابجا می شدند. در حالی که ساده ترین پیپت های شیشه ای نیاز به آسپیره کردن دهانی برای بالا کشیدن میزان مایع مورد نظر بودند.
اولین میکروپیپت ها در سال 1957 توسط دکتر هنریش شینتگر (Heinrich Schnitger) (ماربورگ، آلمان) ایجاد شد. موسس کمپانی اپندروف (Eppendorf)، دکتر هنریش نتلر (Dr. Heinrich Netheler)، تولید تجاری این میکروپیپت ها را در سال 1961 آغاز کرد. بعد از آن، میکروپیپت های قابل تنظیم توسط استادی در دانشگاه ویسکانسین- مادیسون  (University of Wisconsin- Madison) به نام وارن گلیسون و هنری لاردی (Warren Gilson and Henry Lardy) تولید شد.
نامگذاری پیپت ها و میکروپیپت ها
اگرچه نام های توصیفی ویژه ای برای هر نوع از پیپت ها وجود دارد، در حالت کلی، به هر نوع پیپتی، به طور انحصاری، نام "پیپت" اطلاق می شود. گاهی اوقات پیپت هایی که قادر به برداشت مایعاتی در حد یک تا 1000 میرولیتر هستد، میکروپیپت و یا سمپلر نامیده می شوند. اما در مورد نامگذاری خود پیپت (pipette)، باید اشاره شود که کلمه پیپت در قرن 19ام، از کلمه فرانسوی pipe به معنای لوله گرفته شد. بعدها، تبدیل به کلمه pipette به معنای little pipe (لوله کوچک) شد و در نهایت، در میانه قرن 19ام، کلمه تخصصی pipette، برای جابجایی مایعات استفاده شد.
پیپت های متداولی که تاکنون با آنها آشنا بودیم:
میکروپیپت های جابجا کننده هوا، میکروپیپت های قابل تنظیمی هستند که قادر به اندازه گیری حجم های بین 0.1 تا 1000 میکرولیتر هستند. این دسته از پیپت ها سرهای قابل تعویضی دارند که میتواند در تماس با مایع قرار بگیرد.
در شکل زیر این دسته از میکروپیپت ها نشان داده شده است:
لازم به یاداوری است که چهار اندازه استاندارد سر میکروپیپت برای اندازه گیری حجم های مختلف به وجود امده است.
P10: برای حجم های 0.5 تا 10 و به رنگ سفید
P20: در حجم های 2 تا 20، به رنگ زرد
P200: در حجم های 20 تا 200، به رنگ زرد
P1000: در حجم های 200 تا 1000، به رنگ آبی
این پیپت ها عمل جابجایی هوا را به کمک پیستون انجام می دهند، خلایی که در ستون عمودی فلزی و یا سرامیکی و در محفظه ای که هیچ هوایی نمی تواند به آن نفوذ کند، ایجاد می شود. همانطور که پیستون به سمت بالا حرکت می کند، فشاری که پیستون وارد میکند، منجر به ایجاد خلا در فضای خالی پیستون خواهد شد. مایع اطراف سر پیپت به داخل این فضای خلا وارد می شود و در نهایت و در زمان نیاز، آزاد خواهد شد. این دسته از پیپت ها قادر به برداشت اندازه های دقیق هستند. با این حال، از آنجایی که این میکروپیپت ها، هوا را جابجا می کنند، میزانی بی دقتی به واسطه نوع ماده جابجا شده وجود دارد، چرا که همواره تغییراتی در محیط مورد نظر رخ می دهد، به ویژه با تغییر دمای محیط و تکنیک های مورد استفاده، بی دقتی در اندازه گیری ایجاد خواهد شد.
به همین دلیل است که این دسته از میکروپیپت ها باید به دقت مورد استفاده قرار بگیرند، نگهداری شوند و کالیبره شوند و استفاده کنندگان باید آموزش دقیقی برای نحوه استفاده از این دستگاه ها ببینند.
انواع میکروپیپت
انواع برندهای میکروپیپت ها
انواع برندهای میکروپیپت ها شامل گیلسون (Gilson)، ارگو وان (ErgoOne)، اپندورف (Eppendorf)، هامیلتون (Hamilton)، راینین (Rainin)، دروموند (Drummond)، برند تک (BrandTech)، اکسفورد (Oxford)، هیرشمن (Hirschmann)، بایوهیت (Biohit)، لب نت (Labnet)، نیچیرو (Nichiryo)، سوکورکس (Socorex)، کورنینگ (Corning)، ویستالب (VistaLab)، ترمو (Thermo)، جنکانس (Jencons)، ورتکس (Vertex)، هندی پت (Handypett)، میکرولیت (Microlit) و پریسیسکس (Pricisexx) است.

انواع مختلفی از پیپت های جابجا کننده هوا وجود دارند:
قابل تنظیم و یا فیکس شده (adjustable or fixed)
حجمی دسته دار (volume handled)
تک کاناله، چند کاناله و یا تکرار کننده (single-channel, multi-channel or repeater)
سرهای مخروطی و یا سرهای سیلندری (conical tips or cylindrical tips)
استاندارد و یا قفلدار (standard or locking)
دستی و یا الکترونیکی (manual or electronic)
سازنده (manufacturer)
چه زمانی باید میکروپیپت ها را کالیبره کنیم؟
بدون توجه به برند و یا قیمت پیپت ها، توصیه می شود که هر شش ماه یکبار، کالیبراسیون میکروپیپت ها صورت گیرد. البته این شرایط مربوط به زمانی است که به طور مرتب از دستگاه استفاده شود. شرکت هایی که در زمینه صنایع دارویی و غذایی زندگی می کنند، هر سه ماه یکبار، باید این دستگاه ها را کالیبره کنند. کلاس های مدارسی که از این دستگاه استفاده می کنند، می توانند هر یک سال یکبار اینکار را انجام دهند. و در نهایت مراجع تحقیقاتی و پزشکی قانونی، نیاز به کالیبراسیون هر ماهه دارند.
پیپت های جابجا کننده مثبت (Positive displacement pipette)
این دسته از پیپت ها شبیه به پیپت های جابجا کننده هوا هستند، اما برای جابجایی مواد چسپناک و فرار در حجم های کوچک، مانند DNA، مورد استفاده قرار می گیرند. تفاوت اصلی در این دسته از میکروپیپت ها، وجود سر میکروپیپتی است که پلاستیکی است و از پیستونی تشکیل شده است که به طور مستقیم مایعات را جابجا می کند. در شکل زیر، این دسته از میکروپیپت ها نشان داده شده اند
پیپت های حجمی (Volumetric pipettes)
پیپت های حجمی یا پیپت های حبابی (bulb pipette)، حجم محلول ها به صورت دقیق را اندازه گیری میکنند و همانطور که در شکل نشان داده شده است، دارای چهار مقیاس مختلف اندازه گیری هستند. این پیپت ها، دارای حباب های بزرگی هستند و یک بخش باریک طویل بالای این حباب دارند. حجم معمول این پیپت ها، 10، 25 و 50 میلی لیتر است. پیپت های حجمی برای ایجاد محلول های آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرند. مثلا برای تهیه محلول های تیتراسیون مورد استفاده قرار می گیرند.
پیپت های مدرج (graduated pipettes)
پیپت های مدرج، دسته ای میکروپیپت ها هستند که دارای لوله های طویلی با سری های مدرج هستند، که به صورت بورت و یا سیلندرهای مدرج مشخص می شوند و برای کالیبره کردن حجم های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. این دسته از پیپت ها همچنین منبع خلا نیز خواهند بود و استفاده از آنها قدمت بسیار طولانی داشته و به زمان اولیه استفاده از پیپت ها باز می گردد. نکات ایمنی که در مورد استفاده از این نوع از پیپت ها وجود دارد آن است که در استفاده از موادی مانند  KCN، NH3، اسیدهای قوی، بازها و نمک های جیوه دار، نباید با دهان پیپت شوند. تعدادی از پیپت ها، دارای دو بخش توپی می شوند، یکی در ناحیه نزدیک به دهان و دیگری نزدیگ به محل برداشت محلول که برای ایجاد ایمنی بیشتر ایجاد شده اند.
پیپت پاستورها (Pasteur pipette)
پیپت پاستورها، پیپت هایی پلاستیکی و یا شیشه ای هستند و برای انتقال مقادیر کوچک مایعات مورد استفاده قرار می گیرند، اما نیاز به کالیبره شدن ندارند.
پیپت پاستورها، همچنین، با نام های پیپت های تیت (teat pipette)، دراپرها (dropper)، دراپرهای چشمی (eye droppers)، و دارپرهای شیمیایی (chemical dropper) نامیده می شوند.
پیپت های انتقالی (Transfer pipette)
به نام پیپت های برال  (Beral pipette) هم شناخته می شوند، شبیه به پیپت پاستورها هستند، اما از یک بخش پلاستیکی حبابی ساخته شده اند که برای نگهداشت مایع مورد استفاده قرار می گیرد و به عنوان اتاقکی برای مایع خواهد بود.
چگونه از میکروپیپت ها استفاده کنیم
میکروپیپت ها بیشتر در آزمایشگاه های زیست شناسی، داروسازی، پزشکی قانونی، داروی و شیمی مورد استفاده قرار می گیرند. اندازه متداول میکروپیپت ها، شامل موارد زیر است

نکته مهم آن است که مقیاس p50، وجود ندارد، اما تعدادی از سازندگان، مانند cAPP، aCCUpET و bRANDtECH، میکروپیپت هایی با این رنج حجمی را می سازند
میکروپیپت ها نه تنها حجم های مختلف دمایی را اندازه می گیرند و از لحاظ سایز متفاوت هستند، بلکه متناسب با آن، سر سمپلرها نیز متفاوت است.
میکروپیپت ها برای چه مواردی استفاده می شوند (کاربرد میکروپیپت ها)
1. میکروپیپت ها، برای انتقال حجم اندک مایعات در آزمایشگاه های شیمی و زیست شناسی مورد استفاده قرار می گیرند.
2. فشار پیستونی که در بالای میکروپیپت تعبیه شده است، منجر به کشیده شدن مایع به سر میکروپیت می شود. و اگر دوباره بر سر میکروپیپت فشار وارد کنیم، مایع ذخیره شده، میتواند از میکروپیت خارج شود.
3. می دانیم دو دسته از میکروپیپت ها وجود دارند: میکروپیپت های ثابتی که تنها حجم مشخصی را می توانند انتقال دهند و میکروپیپت های قابل تنظیم که می توانند حجم های مختلفی را انتقال دهند و به همین دلیل دارای تکمه گرد دیگری در کنار پیستون بالایی میکروپیپت هستند.
4. بسیاری از میکروپیپت های مدرن و پیشرفته امروزی دارا صفحه دیجیتالی نمایشی در کناره میکروپیپت هستند که اشاره به میزان حجم برداشته شده مایع می کند و به این ترتیب، میتوان حجم مایع برداشته شده را کنترل کرد.
5. علاوه بر آن، میکروپیپت ها دارای سرهای قابل تعویضی هستند که بعد از استفاده می توان با فشار پیستون آنها را از سر میکروپیپت جدا کرد و سر سمپلر دیگری به آن اتصال داد. سر سمپلرها، به واسطه رنگ های متنوع کد بندی شده اند. بدین معنی که هر رنگی میزان مشخصی از حجم ها را انتقال می دهد.
6. میکروپیپت ها به واسطه خلا ایجاد شده در ناحیه پیستون میکروپیپت که قادر به جابجایی هوا هستند، عمل می کنند. زمانی که با فشار پیستون، جابجایی هوا و ایجاد خلا، مایع مورد نظر به درون پیستون کشیده می شود، مایع را می توان به مکان و مایع مورد نظر انتقال داد.
7. اگرچه میکروپیپت ها دستگاه های دقیق اندازه گیری مایعات هستند، اما بسته به دما و تکنیک های مورد استفاده، اندازه گیری مایعات می تواند تا حدی از دقیق بودن خارج شود. سازنده های تجهیزات، به استفاده کنندگان توصیه می کنند که هر شش ماه یکبار، میکروپیپت ها را کالییبره کنند.
اجزا سازنده میکروپیپت ها
سمپلر

شکل زیر اجزای سازنده دستگاه را نشان داده است که در زیر نام آنها آورده شده است
1. Plunger button
2. Plunger rod
3. Tip ejector mechanism
4. Friction ring
5. Micrometer
6. Digital volume indicator
و اجزای سازنده پیستون شامل:
Piston
Springs
Seel, O-ring
Shaft coupling
Tip ejector
Shaft
میکروپیپت ها از جهت طراحی، وزن، نیروی فشارنده پیستون، و دقت اندازه گیری با همدیگر تفاوت می کنند. وابسته به بودجه و ترجیح مشتری، انواع مختلفی از میکروپیپت ها در بازار تجهیزات آزمایشگاهی موجود است.
چه کارهایی را شما نباید با میکروپیپت ها انجام دهید
در حمل صحیح میکروپیپت ها کوشا باشید. حمل نامناسب و پرت شدن میکروپیپت ها، منجر به نیاز مجدد به کالیبراسیون دستگاه خواهد بود
میکروپیپت را آسپیره کنید. چرا که زمانی که با مواد شیمیایی سخت و قوی کار می کنیم، مواد میتوانند به درون دستگاه ما بچسپند و همین موضوع منجر به اندازه گیری های غیر دقیق خواهد شد.
از چرخاندن میکروپیپت اجتناب کنید، چرا که منجر به شکستن بخش نشاگر حجمی خواهد شد
سر میکروپیپت را مسدود نکنید. این موضع نه تنها می تواند به سر میکروپیپت آسیب برساند، بلک همچنین به شفت و محور میکروپیپت آسیب خواهد رساند.

انواع سمپلرهای  ارائه شده در شرکت ویتا طب کوشا
شما می توانید با مراجعه به بخش تجهیزات آزمایشگاهی، فروشگاه سمپلر، با انواع سمپلرها آشنا شوید.
برای اطلاعات بیشتر به صفحه اصلی ویتاطب کوشا مراجعه کنید

توسط : admin | تاریخ : 1395/11/25 | نظرات